6 Mart 2015 Cuma

Kaçırılmaması Gereken Diziler #2



Teknoloji, aydınlanma çağını yaşarken hayatının gittikçe karardığını fark etmeyen çok insan var. Hayır, bunu sadece mecazi anlamda söylemiyorum, odalarımızın ışıkları kapalı karanlık içinde oturarak sadece ekrandan gelen ışıkla yetinmeyi, saatlerce ekrana baktıktan sonra gözlerimizin hayata adapte olamamasını, her yanımızın siyah ekranlarda dolu olmasını kast ediyorum. Çılgınlık haline gelen tüketiciliğin aslında satılan malları değil, insanı tükettiğinden bahsediyorum. Buna rağmen hemen her bilinçlendirme bildirgesinde söylendiği gibi "Bizi birbirimizden koparıyor." ya da "Online olarak hep iletişime açığız ama gerçek hayatta selam vermekten bile kaçınıyoruz." klişelerini tekrar etmeyeceğim burada. Daha etkili ve güzel bir biçimde yapılmışı var onu tavsiye edeceğim size.



Black Mirror yani siyah ayna, İMDB puanı an itibariyle 8.8 olan bir İngiliz dizisi. Yayınlandıktan kısa bir süre sonra tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken dizinin şu ana kadar üçer bölümden iki sezonu izleyiciyle buluştu, ayrıca mükemmel bir yılbaşı bonus bölümü var. Her bölüm farklı yazarlar tarafından yazıldı, bölümleri farklı oyuncular oynadı ve farklı yönetmenler çekti. Konu olarak birbirinin devamı şeklinde olmasa da ortak bir fikir paydaları var bölümlerin, teknolojinin yaşantımızdaki olumsuz etkileri. Hayatımızı kolaylaştırması beklenen teknolojinin kullanıcıları gittikçe köleleştirmesi ve köleleştirdikçe kendisine daha fazla bağımlı hale getirmesi çok güzel vurgulanıyor dizide. İsmini de kapalıyken siyah ve yansımaya neden olan teknolojik cihazların ekranından alıyor. Bölümleri izledikçe kendinizi ufak çaplı sorgulama içinde bulmanızın mümkün olduğu dizilerden, fantastik bir hayal dünyası haricinde benimseyemediğimiz kahramanlar ve gerçekleşme ihtimali çok ender olan bir olay örgüsü yok, aksine yakın gelecekte benzerlerinin gerçekleşmesi mümkün olan senaryolar var karşımızda. Özetle, izlenilmesi hatta izlenip üzerine tartışmalar, paneller yapılması gereken bir dizidir benim gözümde Black Mirror.

Ne denir ki, insanoğlu kadar kendini yok etmeye meyilli başka bir tür yoktur herhalde. Bunu yapmak için milyonlarca farklı yol bulacağımıza da eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder